Historie


In 1971 hadden we ons nooit kunnen voorstellen dat de koeken die toen uit onze bescheiden oven kwamen, tientallen jaren later nog steeds zouden worden gebakken. Er is hard gewerkt in al die jaren, er zijn nieuwe recepten ontwikkeld en sommige producten zijn onderhand ver buiten Nederland te vinden. 

In al die tijd van innovatie en groei is een ding hetzelfde gebleven, met een zus, vrouw, dochter en schoonzoon op de werkvloer, zijn wij nog altijd een familiebedrijf.  

Het geheime recept

ca 1910

Hendrik van de brug ontwikkelt zijn versie van de oranjekoek, een typisch Friese lekkernij waarvan het oudst bekende recept uit 1753 stamt. Hendrik en zijn vrouw Tjitske kregen tien kinderen die ze de liefde voor het bakken en het geheime recept van de oranjekoek meegaven. Vijf van die kinderen openden daarmee hun eigen ambachtelijke bakkerij in verschillende dorpen in Friesland. 

Bakker is spe

ca 1950

Jorrit jorritsma kijkt van jongs af aan mee over de schouders van zijn pake en ooms. Hij ziet hoe, met de grootste zorg, de oranjekoeken beschreven worden. Op een roze ondergrond staan met boter crème de ene keer felicitaties en de andere keer hele gedichten geschreven. Eenmaal verpakt in een houten kist krijgt Jorrit de belangrijke taak ze per fiets, ongedeerd, bij de klant te krijgen.
 

Een eigen bakkerij

1968

Jorrit jorritsma neemt de dorpsbakkerij van zijn oom in het Friese Engwierum over. Jorrit bakt, zijn vrouw Roelie runt de winkel en hun drie kinderen vermaken het personeel. 

Wybren, de oudste zoon, lijkt gefascineerd door het vak, als kleine jongen staat hij tussen de bakkers ijverig te oefenen. Op zijn twaalfde gaat hij naar de bakker vakschool, hij wil in de voetstappen van zijn vader treden.
 

Koekebakkers

1971

We zetten de belangrijke stap om uitsluitend voor supermarkten te produceren. We specialiseren ons in koek en banket en bakken klassiekers die nog altijd de oven uitrollen zoals oranjekoeken, oranjekoekstukjes en roomboterzandgebak. Het bleek een slimme zet, door de toenemende vraag was er al snel behoefte aan meer ruimte.
 

De toekomst

1976
De zuivelfabriek “de toekomst” in Rinsumageest wordt omgetoverd tot moderne bakkerij, inclusief een gaasmatoven van 12,5 meter lang.

Naast ons gebruikelijke assortiment, gaan we seizoensproducten bakken zoals oliebollen en appelbeignets. 
 

We zijn thuis!

1982
De bakkerij vindt zijn thuis aan de Dokkumer Ee. Het bleek niet alleen de perfecte locatie om minstens 38 jaar in door te kunnen groeien, ook werd het de ideale plek om de schaatsers aan te moedigen in ‘85, ‘86 en ‘97.
 

De s van ...

1988
We beginnen met het bakken van banketletters kransen en staven. De met spijs gevulde lekkernij is vooral in de donkere maanden in de schappen te vinden en bestaat ook in een nog feestelijkere vorm met stukjes amandel en poedersuiker.
 

Van vader op zoon

1991
Wybren jorritsma verhuist met zijn gezin naar Dokkum om aan zijn vaders zijde in de bakkerij te gaan werken. Met de snelle opkomst van zoveel technologie verandert er veel, hij zorgt ervoor dat het bedrijf klaar is voor de nieuwe tijd.  

Ondertussen leert Jorrit hem de kneepjes van het vak zodat Jorrit, een paar jaar later, met een gerust hart het stokje over kan dragen.
 

Alle kleuren

ca. 1995
Wybren ontwikkelt drie koeken en vernoemt deze naar zijn drie dochters. De Rolienes, Carlijntjes en Viviantjes krijgen gekleurde coating en versiering van chocolade of crème.

Het aanpassen van de kleur van de coating van koeken bleek een goed idee. Op deze manier kan er tijdens Pasen een geel koekje in de schappen liggen en tijdens koningsdag of grote voetbalevenementen een oranje. 

Hoera!

2010
Wij bakken nu ook ronde taartjes in vele varianten waaronder boterkoek, speculaas en appelkruimel. 
 

Vlinders in je buik?

2016
Voor alle romantici bakken we rondom Valentijn hartvormig gevulde koeken. Wie er echt werk van maken, kan zelf van onze zandgebakjes een luxe lekkernij maken door hem te versieren met slagroom en verse aardbeien. 
 

Recordpoging

2021
41 jaar lang in dienst, dat is het huidige record. Dit jaar zal dat verbroken worden door een van onze bakkers die al sinds 1981 bij ons in dienst is, dat moet gevierd worden!